Järjestys olla pitää; tai pitäis olla


Lastenhuoneissa voi vallita aika ajoin (joka päivä) melkoinen kaaos. On legoja, gormiitteja, nukkeja, örkkejä, autoja, kyniä yms. Yhden leikin kun lopettaa ja toisen aloittaa ja kohta ne kaikki kamat on pitkin mäkiä, kun ei malta siivota edellisiä leikkejä pois alta. Plus sitten vaatteet; siellä täällä hujan hajan. Huh sentään! Melkein joka päivä tuskastun siihen sekasotkuun joka vallitsee. Sekunti ja sekaisin, kun kaksi sotkee.

Olen yrittänyt puhua, järjestää, opettaa ja hetken aikaa se toimiikin. Nyt jälleen järkkäsimme tavarat paikoilleen ja purkkeihin, yhdessä, siis tuon isomman kanssa. Mutta kohta taasen suututaan kun käsketään siivoamaan huone, ainakin nyt näytti taasen legot olevan hujan hajan pitkin lattiaa. Arggg! Pienemmälle "yritetään puhua" järkeä päähän :D Ihan turhaan tosin ;). Mutta kaikki revitään laatikoista ja kaapeista esille. Suloista että osaa niin hienon taidon.

Meillä on lastenhuoneessa Stuvan kaappeja. Niissä säilyy lelut ja vaatteet. Näiden alle vielä hankinnassa laatikostot, niin mm. sukat, kalsarit ja piirrustuspaperit saavat omat soppeensa. Ja lisää Stuvaa tulee kun saadaan jäbä yläkertaan. Olen ollut kyllä tyytyväinen tuohon Ikean sarjaan.

Stuvan iso lelulaatikko on pyhitetty legoille. Mutta legoja on siellä täällä purkeissa, kun erilaisia osia pitää kerätä omiin purnukoihinsa, jotta ne löytyy paremmin. Ja onhan se totta, kun tuntitolkulla pitää kaivaa isoa laatikkoa ja etsii yhtä pientä tiettyä päätä tai kättä. Niin tuskastuuhan siinä pieni ihminenkin, mutta niin tuskastuu välillä mammakin.


Lastenhuoneessa on Stuvan lisäksi myös tilava kirjahylly. Väristä tykkään, mutta se siirtyy ajan kanssa varastoon. Kauniit ja yhtenäiset korit luovat rauhallisen fiiliksen hyllyyn. Samoin lempipelit ovat heti kädenulottuvilla. Ja legorakennelmille oma hyllynsä.


Suosin kauniita koreja, varsinkin kun ovat esillä hyllyssä tai kaapin päällä.


Samoin pahvisalkut ovat mieleen ja nämäkin toimii säilytyksessä oikein loistavasti.

Koreja ei voi koskaan olla liikaa, joten Iskun makeenvärisiä koreja on melkein pakko hakea muutama.
Haluan että kaappien sisälläkin on kaunista. Siistit rivit ja jokaiselle oma paikkansa, ois se ideaali tilanne. Tällä hetkellä se tilanne on hyvä. Läpinäkyvät rasiat helpottavat lasta huomaamaan mitä on missäkin, ettei jokaista rasiaa tarvi läpikäydä.

Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse piilottaa kaappeihin, joten pitää esillä joitakin ihan spessuja esineitä ja juttuja, niin siihen tarkoitukseen sopii tietysti kauniit hyllyt.

Myön erilaiset laatikot ja lokerot sopivat säilytykseen. Nyt on trendinä erilaiset hedelmälaatikot, joten meiltäkin löytyy sellainen ja se lojuu rennosti lattialla. Mutta näin emännän on helppo levittää kirjansa pitkin mäkiä.

Samoin pehmolelut ovat käden ulottuvilla isossa korissa lattialla.

Näin meillä toimii ja ei toimi säilytys lastenhuoneissa. Mitens teillä toimii.

Comments

 1. pakko kommentoida, kun ei kerta kaikkiaan toimi! järki lähtee, kun pikkuautot, legot a gormiitit venyvät pitkin lattioita. vaikka ja itä on yritetty, kiristystä, uhkailua ja lahjontaa, on sanottu näisti ja vähän isommallakin äänellä. aina ne vaan tuntuu tuolla olevan huiskin ja haiskin.

  mietinnässä onkin, kuinka lelut ja muut "töryt" säilytettään, kun muutetaan uuteen kotiin. tuommoista hulapaloota ei kyllä kestä ja joku järkevä ratkaisu siihen on löydetävä...

  -likkanen-

  ReplyDelete
 2. meilläkin on "loistavat" säilytys systeemit leluille,peleille,kirjoille jne. ja ne toimii, tosin niin kauan kun äiti jaksaa kerätä leluja. 4,5v. ja 2,5v:n ei tehoa sitten niin mikään,että keräisivät jotain... Vanhempi joskus yllättää ja sanoo että tulkaa katsomaan olen siivonnut huoneen... plus että äiti mä huijasin vähän ja tunkiin kaikki tavarat sänkyjen alle ja peppi pitkätossun telttaan.. huoh, ehkä joskus :) Yritys on kuitenkin hyvä, joskus.

  ReplyDelete
 3. Kiitos samoin -toimii ja ei toimi. Eli kaikelle on paikkansa: Kirjoille 2-ovinen isohko vanha liinavaatekaappi, leluille korit tai laatikot eri sorteille (esim. elukat omassaan, autot omassaan, nukenvaatteet omissaan, astiat, legot, junaradat...) ja niille paikat kaapissa. Lisäksi lattialla kannelline arkku sekalaiselle lelusälälle ja seinällä muutama hylly näteille jutuille. Nukeille ja nalleille reki. Eli teoria on hyvä. Käytännössä kamat pitää levittää lattialle puolet tai kaikki kerrallaan, ja sen jälkeen niiden siivoaminen on työtä, jota kukaan ei halua tehdä. Haaaaukotus.

  Eli on nättiä ja siistiä ja toimiva järjestys aina kun on jaksettu järkätä. Lapset kyllä tietää tavaroiden paikan ja motivoituneina saavat huoneensa kuntoon, mutta se motivointi vie aikaa. Jos mies siivoa lelut lasten kanssa niin hän vetelee ne lattialastalla yhteen suureen läjään. Saa nopeasti siistinnäköistä (läjää lukuun ottamatta), mutta järkkä ei kestä kauan: kun seuraava leikki alkaa, pitää koko läjä hajottaa, jotta sieltä löytyy tarvitut lelut...

  ReplyDelete
 4. Voi kun on kaikki tavarat niin hienossa järjestyksessä! Ihana!

  ReplyDelete
 5. Ai että ihana postaus. Silmä lepää noissa! Kiitos säilytysideoista. Pitää juuri leikkihuonetta koittaa saada sisustettua.

  Taria

  ReplyDelete
 6. Ehottomasti kaappien sisälläki pitää olla kaunista! Ja kaikille tavaroille paikkansa.. meillä toimii toistaiseksi kohtuu hyvin olohuoneen leikkinurkkaus, yks lapsi siel touhuaa. Mut saa nähä ku kesällä saajaan lapsille oma huone ja sitte on kaks touhuajaa - voi olla äitillä totuttelemista sekaisempaanki menoon. Mielenkiintosia juttuja sulla - hyviä ideoita, lukijaksi jään!

  ReplyDelete
 7. Ei toimi, paitsi ylähyllyillä joista lapset eivät pääse käsiksi mihinkään :D Rumbo voisi rientää auttamaan, mutta ensin täytyisi koti siivota lattiasta kattoonl..

  ReplyDelete

Post a Comment

Kiitos kun kommentoit.