Puutarhuri, APUANyt ollaan ihan hukassa tuon ison kukka-altaan kanssa, joka on etupihalla ja kaikkien näkyvimmällä paikalla. Alkuperäinen ajatus oli simppeli, moderni, valko-lila-vihreä allas ja HELPPOHOITOINEN. Siihen on muutaman viimevuoden aikana kuitenkin eksynyt kasveja ja kukkia, mikä silmää sillähetkellä on miellyttänyt. Tiädättehän sen tunteen, kun puutarhakaupoilla lähtee mopo ihan käsistä. 
Se alkuperäinen ajatus altaasta katosi aikas nopeasti, tai ainakin muuttui matkanvarrella, millainen sen kuuluisi olla. Välillä haaveilin runsaasta kukka-alueesta. Jep, semmonen tosiaan sopii tämmöselle poropeukalolle. Tai sitten sopisi, jos se ois niin runsas, ettei rikkaruohot pääsisi juurikaan valloilleen.


Eilen revimme siitä melkein kaiken pois, koska se oli täynnä rikkaruohoja ja juolavehnää, ja se kauneus, mikä mun visoissa on ollut tuosta altaasta, ei ihan ole toteutunut. Nyt se on paljon "hienompi", kun siinä on suurin osa pelkkää multaa.


Mitä mitäs tähän nyt sitten tilalle??? Simppeli ja helppohoitoinen alue, KIITOS. Muuta en pyydä.  Eli nyt sinä puutarhuri, olethan kuulolla. Auta meitä!Nämä Sarahin puutrahakuvien katsominen ei nyt kyllä auta asiaan, ei sitten yhtään. Sillä nuo on NIIN täydellisisiä. Ehkä munkin altaasta ois tullut tuollainen, jos se oltas heti tehty täyteen, eikä annettu rikkaruohoille ja juolavehnälle valtaa. Mutta tiedän, että uuden puutarhan kanssa tarvitaan kärsivällisyyttä ja paljon, jota ei kuitenkaan ole. Mikä ihana kerroksellisuus ja rentous noissa. Niin mielelläni ikkunoistamme tuollaista näkyä ihastelisin.  

Kohta nautin aamukahvit, käytän koiran ulkona ja lähden kesäkukkakaupoille. Tänäkin vuonna tulee mm. mustaa petuniaa. Viime kesänä ajoin n. 80 km noiden takia, nyt pääsen 70 km lyemmällä matkalla.
 

Katsotaan nyt kuinka se mopo taas lähtee lapasesta, ehkä otan miehen matkaan. Viime vuonna mies tosin oli innokkampana siellä puutarhakaupoilla ;)

Mukavaa ja aurinkoista sunnuntaita. Ensi viikolla sitten, ellei jo tänään on luvassa istutuskuvia. 

Comments

 1. Lyhyesti. Pysy alkuperäisessä suunnitelmassa, se kuulostaa hyvältä.

  Altaan rajaus on aika kapea, saatteko ruohonleikkurilla reunan pidettyä siistinä vai joudutteko rimmeröimään?
  Riittävän leveä ja nurmikon tasossa oleva reunus on helppohoitoisin. Korotetun altaan reuna kannattaa samasta syystä kivetä.

  Mullan pitää olla hyvää, monesti rikkakasvit tulevat mullan mukana. Mahdollinen mullanvaihto.

  On kaksi koulukuntaa, toinen istuttaa tieheään jottei rikkakasveille jää tilaa, silloin joutuu kuitenkin muutaman vuoden päästä jakamaan/ harventamaan, toinen taas istuttaa harvempaan ja ruohoaa ei toivottuja kasveja pois.

  Katteet ja maanpeittokasvit ovat hyvänä apuna taistelussa rikkakasveja vastaan.
  Kuvissa näkyy paljon keväisiä sipulikasveja, ne kannattaa istuttaa siten että keskikesän kukkijat valtaavat niiden tyhjäksi jättämän tilan.

  Lopuksi henkilökohtainen mielipide: kannattaa ostaa vähintään 3 kpl kutakin lajia, mieluiten enempi. ja jostakin syystä pariton määrä kasveissa toimii.

  Puutarha on prosessi ei projekti. Puutarha voi olla helppohoitoinen, mutta vain luonto on hoitovapaa.
  "Kukissa maa nauraa". Toivon sinulle ihania hetkiä puutarhassasi.

  Niin ja nuo mustat petuniat näyttää mahtavilta. Ymmärrän miksi metsästit niitä niin kaukaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos vinkeistä Sar P. Perennoja ostettu tänään aikasmoinen määrä

   Delete

Post a Comment

Kiitos kun kommentoit.